Kucing dan Harimau

Bagi mereka yang sudah lama menggunakan email tentunya banyak menerima pelbagai email yang membuat berbagai-bagai tawaran istimewa. Semua tawaran ini cukup menarik sehinggakan kita amat teringin untuk mencubanya.

 

Di antara tawaran yang paling popular ialah skim cepat kaya. Caranya mudah dan sekali imbas cukup logik. Kita diminta mendaftar menjadi ahli dengan bayaran sejumlah wang sebagai pelaburan asas. Selepas itu kita dikehendaki memperkenalkan skim ini kepada 8 orang yang lain dengan pelaburan yang sama. Cara ini diteruskan.

 

Jika orang yang kita perkenalkan itu berbuat seperti yang dikehendaki maka kita mungkin mendapat pulangan wang yang jauh lebih tinggi daripada pelaburan asal kita. Dengan pulangan yang diperolehi kita menjadi yakin dan ia dijadikan modal serta bukti untuk kita terus memperkenalkan skim ini kepada ramai orang lagi. Pada masa yang sama kita juga turut menambahkan pelaburan kita. Apa tidaknya sebab memang terbukti dengan pelaburan yang sedikit kita memperolehi keuntungan yang banyak tanpa perlu banyak kerja.

 

Masalahnya timbul apabila ada di antara orang di barisan bawah kita yang tidak melakukan seperti yang dikehendaki. Maka proses pembinaan piramid ini akan terbantut. Maka tidak ada orang yang akan mendapat pulangan kecuali ketua atau pengasas skim ini. Dalam keadaan seperti ini pengasasnya akan menghilangkan diri dengan semua pelaburan kita. Pada waktu ini jugalah pelabur-pelabur menyedari mereka tertipu dan membuat laporan polis. Maka terbongkarlah satu lagi skim cepat kaya.

 

Biar apa nama, apa alas an dan apa cara dilakukan serta berapa banyak wang yang dimasukkan, modus operandi skim ini sama sahaja. Ia bukan satu pelaburan. Tidak ada sebarang wang daripada pelaburan kita yang digunakan untuk membeli saham, tanah, atau menyertai perniagaan. Semuanya satu pembohongan dan penipuan yang telah dialas dengan begitu rapi, indah dan menarik.

 

Ada juga di antara kita yang menerima email daripada orang yang tidak dikenali daripada negara Afrika. Mereka mengakui telah mewarisi sejumlah wang yang besar tetapi tidak dapat dikeluarkan melainkan ada pihak ketiga yang dapat membantu dengan meminjamkan akaun bank. Ceritanya amat seakan-akan kisah benar kerana dikaitkan dengan orang-orang tertentu yang memang wujud dalam sejarah dan berita.

 

Jika tergerak hati kita untuk membantu, atau niat tamak kita untuk mendapatkan sebahagian harta itu lalu membalas emailnya, maka penipuan akan bermula. Caranya mudah sahaja untuk mendapat katakan 30% daripada wang warisan bernilai berjuta-juta ringgit, kita dikehendaki membayar sejumlah wang sebagai bayaran pemprosesan dan penyediaan dokumen. Ia nampaknya logik kerana jika kita meminta perkhidmatan peguam untuk menyediakan kontrak kita juga perlu membayar.

 

Masalahnya timbul sesudah bayaran telah dibuat. Apa-apa berita selanjutnya terus lenyap dan nombor telefon yang biasanya mudah dihubungi tidak lagi dapat ditembusi. Apabila membuat carian melalui internet barulah kita sedar bahawa kita telah tertipu kerana surat atau email yang sama wujud dalam laman web penipuan.

 

Cara yang sama juga digunakan melalui pelbagai penipuan sms. Syarat semua penipuan ini sama saja iaitu kita perlu membuat pembayaran pendahuluan untuk mendapatkan hadiah atau wang yang jauh lebih besar jumlahnya.

 

Pada fikiran kita, bayaran pendahuluan itu adalah umpan untuk mendapatkan ikan besar atau keuntungan besar. Bagi pakar penipuan, mereka hanya berminat kepada umpan dan bukannya ikan. Email atau sms yang sama dihantar kepada beribu-ribu orang di seluruh dunia. Jadi umpan-umpan yang beribu-ribu yang terkumpul jauh lebih lumayan dan bernilai daripda seekor ikan besar.

 

Kita tertipu kerana beranggapan bahawa dengan harta warisan yang begitu besar tidak mungkin dia berminat dengan wang pendahuluan yang begitu sedikit. Inilah kelemahan kita sedangkan harta warisan itu sememangnya tidak wujud. Yang wujud cuma rekaan cerita yang begitu bijak. Ada yang beralaskan agama dan nama Tuhan untuk tujuan menipu. Mereka sanggup lakukan apa saja untuk menipu.

 

Saya sendiri pernah ditawarkan peluang perniagaan oleh seorang wanita Afrika. Katanya ada pelanggan bapanya dari England yang dating ke Malaysia pada setiap bulan bagi membeli sejenis ubat yang boleh mencepatkan tumbuhan binatang ternakan. Saya ditawarkan menjadi orang tengah yang mengeluarkan modal untuk membeli ubat tersebut dengan harga murah kemudian menjualnya kepada pelanggan bapanya dengan harga berlipat kali ganda.

 

Walaupun terasa sangsi saya bersetuju untuk bertemu bagi membincangkan peluang perniagaan ini. Orang yang datang bertemu dengan saya bukan wanita yang menghubungi saya tetapi seorang lelaki lain yang kononnya datang dari Kenya. Dia tidak kelihatan seperti ahli perniagaan. Cara duduknya yang meletakkan sebelah kaki di atas penyandar kerusi telah memberikan isyarat bahawa saya sedang berada dalam satu perangkap.

 

Bagaimanapun saya berpura-pura berminat terhadap tawaranya dan bertanyakan beberapa soalan tentang sumber produk, cara pembayaran, jaminan pembeli dan jaminan mutu. Ternyata dia tidak dapat memberikan kepastian semua soalan saya tetapi berulang kali meminta saya mempercayainya. Asalkan saya sanggup membeli ubat itu terlebih dahulu pelanggan dari England pasti membeli.

 

Dari situ saya telah dapat mengesan bahawa yang dia berminat bukan keuntungan daripada penjualan ubat kepada pelanggan dari England tetapi dia akan mendapat keuntungan daripada pembelian ubat. Saya memberikan beberapa alas an lalu meminta diri.

 

Beberapa minggu selepas itu saya terbaca dalam akhbar bahawa ada orang tertipu oleh mereka. Memang sah jangkaan saya bahawa sasarannya adalah kepada pembelian ubat dan bukan kepada penjualannya nanti. Mereka telah menyediakan rangkaian hubungan yang melibatkan orang yang membuat tawaran peluang perniagaan, pembekal dan pembeli. Semua nama dan nombor telefon diberikan jika kita ingin mendapatkan kepastian. Ini satu sindiket penipuan terancang.

 

Penipuan sebenarnya berlaku di mana-mana sahaja. Ada saja kaedah baru dalam komunikasi manusia maka adalah cara penipuan yang telah diberikan nafas baru seperti lagu klasik dinyanyikan secara moden. Maka penipuan cepat kaya akan berubah wajah dan muncul dengan pakej dan jenama baru untuk mencari mangsa yang baru. Jika kita tidak berfikir panjang kita akan tertipu.

 

Dalam banyak-banyak penipuan, ada juga cara penipuan yang tidak berubah wajah. Penipuan ini bukan calang-calang penipuan kerana ia melibatkan wang yang amat besar dan melibatkan orang besar. Penipuan ini berlaku berulang tahun tetapi belum ada tindakan diambil sehingga sekarang.

 

Bayangkan sebuah institusi kerajaan. Biasanya pembelian kemudahan atau perkhimatan adalah dilakukan melalui LPO (Local Purchase Order). Tawaran untuk sebut harga dikeluarkan kepada pembekal-pembekal yang berdaftar. Selepas harga ditetapkan maka pesanan dibuat melalui LPO. Barangan dan perkhidmatan akan dihantar. Pihak berkuasa institusi tersebut akan membuat semakan terhadap barangan atau perkhidmatan yang dihantar dan membuat pengesahan penerimaan. Dengan pengesahan ini pembekal akan membuat tuntutan pembayaran. Tuntutan ini akan dimajukan kepada pihak bagi penyediaan bayaran kepada pembekal.

 

Ini adalah proses biasa yang semua orang tahu. Tidak ada salahnya proses ini. Dari dulu hingga sekarang proses dan prosidur ini tidak pernah berubah. Ini membolehkan penipuan dibuat.

 

Modus operandinya mudah sahaja. Pihak institusi biasanya mempunyai senarai pembekal terpilih. Harga yang ditawarkan oleh pembekal terpilih ini biasanya jauh lebih tinggi daripada harga pasaran.  Alasannya pembayaran melalui pesanan LPO agak lewat jadi bunga terpaksa dimasukkan dalam hitungan harga. Kadang-kadang sebut harga palsu juga disertakan yang menawarkan harga yang lebih tinggi sekadar untuk menunjukkan bahawa keputusan dibuat berdasarkan harga terendah.

 

Hakikatnya, harga sengaja dinaikkan untuk memasukkan keuntungan tambahan yang boleh dikongsi dengan orang yang membuat pesanan. Keuntungan ini mungkin dalam bentuk wang ringgit yang dibayar secara tunai ataupun dalam bentuk pakej pelancongan, penginapan hotel, wang saku perjalanan, elaun hiburan dan banyak lagi. Asalkan ada permintaan semuanya bisa diatur.

 

Semua bentuk bayaran atau habuan diatur sepenuhnya oleh pembekal yang memang cukup mahir dalam corak permainan ini. Orang yang membuat pesanan cuma bertanggungjawab membuat pesanan, bersetuju dengan harga dan membuat pengesahan penerimaan biarpun dengan harga yang tinggi, biarpun dengan kuantiti yang kurang daripada yang sebenarnya.

 

Kes-kes penipuan seperti ini pernah dibawa ke mahkamah tetapi kebanyakannya melibatkan jumlah wang yang kecil dan melibatkan orang yang tidak berkuasa atau sekadar menjadi kambing hitam. Kes-kes yang lain tidak pernah timbul kerana kedua-dua pihak pembeli dan pembekal bekerjasama erat dan memegang kepada ikatan janji untuk menyimpan rahsia. Apatah lagi ia adalah situasi menang-menang yang menguntungkan kedua-dua pihak. Pihak ketiga tidak perlu mengetahuinya.

 

Dalam keadaan seperti inilah harga sebatang pen bernilai RM5 boleh dijual kepada badan kerajaan dengan harga RM50. Pesanan biasanya besar kuantitinya. Selain daripada itu jika 1,000 batang pen dipesan mungkin hanya 800 batang sahaja yang dihantar. Selagi pembeli sanggup membuat pengesahan penerimaan usah kata 800 batang biar tanpa sebatang pen dihantar bayaran tetap akan diterima.

 

Cuba kita buat hitungan pesanan pen tadi. Katakan kos sebangan pen ialah RM3 dan harga pasaran ialah RM5. Harga jualan kepada badan kerajaan ialah RM50. ini bermakna keuntungan sebanyak RM47 untuk sebatang pen. Untuk pesanan 1,000 batang ia mendapat kentungan sebanyak RM47,000. kalau pembeli dan pembekal menerima 50% daripada keuntungan itu, setiap orang akan menerima RM23,500.

 

Itu cuma hitungan kepada sebuah institusi sahaja. Apa kata jika orang tersebut juga membuat keputusan untuk membuat pembelian bagi cawangan diseluruh Negara melalui sistem pembelian berpusat?  Kalau 10 cawangan membuat pembelian yang sama, si pembeli dan pembekal masing-masing akan mendapat RM230,000 dengan hanya membuat satu transaksi perniagaan. Keseluruhan proses ini mungkin mengambil masa kurang daripada 3 bulan.

 

Untuk menambah keuntungan mungkin pen berkualiti rendah dibekalkan dengan kos yang jauh lebih rendah. Bagi mereka yang lebih berani jenama turut diubah sehinggakan lembu punya susu sapi dapat nama. Kalau semua orang diam-diam siaplah tahu?

 

Apakah anda melihat ini sebagai satu perniagaan pakatan bestari atau satu penipuan yang meminum darah rakyat? Apakah semua ini benar-benar berlaku? Jika ada siasatan yang berani dan menyeluruh, ceritanya jauh lebih menarik dan jauh daripda jangkaan dan tekaan kita.

 

Ringkasnya penipuan berlaku di mana-mana. Ada yang kecil ada yang besar. Ada yang kelihatan, ada pula yang tersembunyi. Ada yang membuatkan orang marah lalu membuat laporan. Ada pula yang membuatkan orang takut untuk membuat sebarang komen.

 

Di antara kucing dan harimau apa bezanya? Satu kecil satu besar. Satu makan tikus dan satu lagi makan kambing. Satu jinak satu garang. Satu kita berani mendekatinya satu lagi kita taku kalau terlepas. Hakikatnya kucing dan harimau sama saja, daripada keluarga yang sama.

 

Biasanya kita hanya menangkap kucing kalau makan ikan kita apatah lagi kalau kucing kurap. Maklumlah lebih kecil dan lemah. Sebaliknya cubalah tangkap harimau. Biarpun bilangan harimau tidak sebanyak kucing tetapi sekali harimau menyerang habis satu kampung. Sampai bila kita hendak melihat harimau terus bermaharaja lela?

 

Kalau dibiarkan harimau terlepas, kucing-kucing tidak akan tangkap tikus lagi. Semua kucing makan ikan, ikan terhidang!

Advertisements
Explore posts in the same categories: Ragam Kita

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: