CCTV

 

Selepas kes pembunuhan seorang Pembantu Menteri Sabah wanita di sebuah hotel terkemuka di Kota Kinabalu. Hotel tersebut telah dilengkapi dengan kemudahan televisyen litar tertutup atau CCTV (Closed Circuit Television). Walaupun pemasangan CCTV di hotel tersebut tidak dapat membantu penyelesaian kes pembunuhan yang pernah menjadi bualan kedai kopi tetapi ia sekurang-kurangnya telah memberi amaran kepada mereka yang ingin melakukan perkara-perkara yang tidak baik di hotel tersebut. Dengar khabar langganan kamar di hotel tersebut bertambah selepas kes pembunuhan itu.

 

Tayangan video yang diperolehi daripada CCTV Seri Pentas TV3 suatu masa dahulu telah memberikan gambaran sebenar kepada orang ramai dakwaan seorang biduanita bahawa dia telah diserang. Mungkin ceritanya akan berakhir dengan plot yang berbeza tanpa kehadiran CCTV yang menghala ke arah tempat letak kereta pejabat penyiaran tersebut.

 

Dalam beberapa kes rompakan, CCTV telah dapat membantu pihak polis menyelesaikan kes dengan lebih cepat dan tepat. Contohnya seorang perompak pengurup wang di Tawau telah dapat ditangkap polis dengan pantas kerana muka dan perbuatan tersebut terakam dalam video CCTV.

 

Pemasangan CCTV di pintu masuk dan keluar stesen keretapi bawah tanah di London telah membantu pihak berkuasa mengesan pengganas yang cuba meletupkan setesen tersebut. Begitu juga dengan rakaman video yang diperolehi daripada CCTV yang lain yang telah membantu pihak berkuasa menyelesaikan atau sekurang-kurangnya memberikan tanda-tanda positif kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan.

 

Ini adalah di antara beberapa contoh kejayaan atau kebaikan pemasangan CCTV di tempat-tempat tertentu. CCTV yang dipasang di tempat-tempat yang strategik telah dapat mencegah berlakunya jenayah dan juga dapat mengesan dan menjejak pesalah. Dalam banyak kes perbicaraan mahkamah rakaman daripada CCTV telah digunakan sebagai bukti. Jika perbuatan tertuduh dirakamkan dalam video CCTV adalah sukar untuk memberikan sebarang alasan bagi menidakkannya.

 

Melihat kepada kejayaan ini, tidak hairanlah banyak pihak berlumba-lumba membuat cadangan untuk memasang CCTV. Malah pada suatu ketika CCTV dianggap seolah-olah penyelamat dan penyelesai masalah salah laku dan jenayah.

 

Walaupun harga CCTV sekarang jauh lebih rendah daripada harganya semasa pengenalan tetapi pemasangannya masih memerlukan belanja yang besar. Apatah lagi jika ia dipasang di suatu kawasan yang luas. Kita memerlukan sambungan wayer yang banyak dan kamera serta monitor yang banyak.

 

Apa yang lebih penting sebenarnya ialah apakah dengan pemasangan CCTV telah dapat mengatasi masalahnya? Atau apakah CCTV telah membantu dalam mencapai matlamat yang sebenar. Apakah tujuan sebenar pemasangan CCTV, untuk mengikut aliran organisasi lain, untuk kemegahan atau tidak tahan dengan pujukan dan sogokan pembekal?

 

Ramai yang tidak sedar bahawa pemasangan CCTV bukan semudah dan seringkas yang kita fikirkan. Kita semua hanya melihat kepada kisah-kisah yang menunjukkan kebaikan penggunaan CCTV tetapi gagal melihat kesan di sebaliknya. Kita lebih mengutamakan cirri-ciri yang dipamerkan dalam iklan yang semestinya hanya akan menunjukkan kebaikan dan tidak akan menunjukkan kelemahannya.

 

Banyak kajian menunjukkan bahawa pemasangan CCTV sebenarnya menjadikan kita lebih leka, malas dan kurang mengambil berat tentang keselamatan. Kita menaruh harapan terlalu tinggi terhadap CCTV yang dianggap boleh mencegah jenayah. Ada juga beranggapan bahawa sekalipun jenayah berlaku penjenayah akan dapat ditangkap dengan adanya CCTV. Dengan tanggapan dan pandangan yang demikian, sikap waspada dan berhati-hati kita dilupakan dan diserahkan bulat-bulat kepada CCTV yang belum tentu lebih bijak daripada kebijaksanaan akal fikiran manusia.

 

Tanggapan umum ialah pemasangan CCTV akan dapat mengurangkan berlakunya jenayah kerana penjenayah ingin mengelakkan daripada terakam aksinya dalam CCTV. Pada hakikatnya kadar jenayah tidak berkurangan dengan adanya CCTV tetapi jenayah itu berpindah ke tempat yang tidak dipasang dengan CCTV. Jenayah tetap akan berlaku.

 

Satu lagi perkara yang kita sering kali lupa ialah kita beranggapan bahawa orang yang melakukan jenayah adalah lebih bodoh daripada kita. Kita beranggapan bahawa orang yang terpelajar dan orang yang pandai akan mencari rezeki secara halal. Wal hal penjenayah hari ini terdiri daripada pelbagai golongan, pengganggur, pekerja mahupun profesional. Dalam banyak kes perancangan penjenayah jauh mengatasi pemikiran dan andaian kita.

 

Buktinya, banyak rumah orang kaya, berpangkat dan berkuasa (tentu mereka lebih bijak daripada kita) tetap dimasuki pencuri dan sehingga hari ini pencurinya belum lagi tertangkap! Malah mereka yang menjadi penguatkuasa dan terlibat secara langsung dengan pencegahan jenayah tetapi menjadi mangsa kecurian, rompakan dan pecah rumah.

 

Buktinya pengganas yang melenyapkan bangunan Pusat Dagangan Dunia New York. Siapa terfikir mereka akan menggunakan bahan bakar dalam pesawat untuk meletupkan bangunan tersebut? Jangankan kita orang biasa terfikir malah Amerika Syarikat sendiri yang terkenal dengan pelbagai sistem radar yang canggih serta perisik FBI terhandal di dunia turut tidak terfikir. Kehebatan dalam filem keluaran Amerika nampaknya belum teruji dan terbukti di alam nyata.

 

Kesimpulannya, penjenayah tidak sebodoh yang kita sangkakan.

 

Beberapa tahun yang lalu sebuah bank telah dimasuki pencuri sehingga pencuri sempat melarikan semua kandungan dalam peti simpanan. CCTV bank tersebut tidak merakamkan sebarang aksi yang mencurigakan atau yang boleh membantu pihak polis membuat siasatan. Insiden ini menyebabkan pihak bank mengambil langkah mengurangkan pampasan yang akan dibayar kepada pelanggan mereka yang menggunakan khidmat peti simpanan sekiranya berlaku kecurian atau kehilangan. Ia juga memaksa orang ramai mencari jalan lain untuk menyimpan barang-barang berharga mereka. Ini membuktikan sistem keselamatan yang menggunakan CCTV belum lagi selamat.

 

Kecurian cip komputer terbesar di Pulau Pinang suatu ketika dahulu juga menimbulkan kesangsian terhadap sistem keselamatan dan kesahihan CCTV yang telah dipasang. Jika apa yang berlaku di gudang gagal dirakamkan dalam CCTV ini bermakna CCTV itu langsung tidak berguna. Jika CCTV tidak dapat memberikan maklumat dan amaran yang sepatutnya, apakah ini bukan satu kegagalan CCTV. Atau apakah ini bukan kegagalan dan kecuaian pihak pengurusan?

 

Dalam banyak kes, kegagalan CCTV adalah berpunca daripada pengguna itu sendiri. Pertamanya mereka tidak memasang CCTV di tempat yang tepat yang boleh merakamkan pergerakan sekitar dengan jelas biar pada waktu siang atau malam. Tanpa memasang kamera pada tempat yang strategik, pemasangannya akan menjadi sia-sia dan sekadar menjadi kemegahan semata-mata.

 

Keduanya, sama ada sistem CCTV yang digunakan mempunyai ciri rakaman. Jika menggunakan CCTV tanpa fungsi rakaman adakah ada pengawal yang memerhatikan apa yang berlaku di setiap sudut melalu kaca monitor?

 

Ketiganya, jika CCTV tersebut mempunyai fungsi rakaman, adakah rakaman itu dibuat sepanjang masa atau memilih waktu-waktu tertentu sahaja untuk membuat rakaman? Jika rakaman 24 jam dibuat sekerap mana rakaman itu ditonton semula dan selama mana pula rakaman tersebut akan disimpan sebelum dilupuskan. Tanpa ditonton semula rakaman yang dibuat apa bezanya dengan menggaji pengawal keselamatan yang tidur semasa bertugas?

 

Kita harus sedar bahawa penggunaan CCTV hanyalah satu langkah tambahan dalam memantapkan lagi sistem keselamatan, kawalan, pemantauan atau pencegahan kita. Ia sekali-kali tidak menjadi alternatif atau pengganti kepada sistem yang sedia ada.  Jika tahap waspada kita menjadi kurang kerananya adanya CCTV maka itu adalah satu perkara yang amat menyedihkan.

Ini sekali lagi memperlihatkan sikap kita yang terlalu mengharapkan orang lain. Kita menjadi terlalu bergantung kepada orang lain. Kisahnya samalah dengan mengharapkan orang lain menjalankan tugas dan tanggungjawab bagi pihak kita atau mengupah pengawal murah untuk menjaga harta bernilai berjuta-juta ringgit.

 

Maka itulah peluang yang sengaja kita wujudkan untuk membolehkan berlakunya keadaan pagar makan padi, lawan taukeh, makan gu, penipuan serta penyelewengan yang lain. Apa tidaknya, jika kes curi, rompak, ragut dan rogol sering kali ada kelainan cara dan kaedah sedangkan pengawalan, pencegahan dan pemantauan masih terhenti pada tahap lama. Apa guna ada pengalaman 50 tahun tetapi pendekatan yang sama tetap digunakan tanpa mahu berubah. Dengan adanya CCTV maka semua pemantauan menjadi begitu rigid, kaku dan monotonus. Ini memudahkan orang-orang yang berkepentingan untuk mengambil kesempatan.

 

Ada pihak sekolah yang kononnya bagi mengawal kelakuan pelajar maka CCTV dipasang di merata tempat dalam kawasan sekolah. Sekali pandang usaha itu memang baik. Sayangnya sehari selepas CCTV dipasang didapati banyak kamera yang sama ada rosak atau hilang. Puncanya pemasangan di tempat yang terlalu rendah sehingga boleh dicapai tangan dengan mudah. Lalu dilaporkan pengetuanya marah-marahkan pelajarnya yang tidak bertanggungjawab. Bagi saya pihak sekolah sendiri yang telah melupakan tanggungjawab mereka.

 

Pelajar-pelajar dihantar ke sekolah supaya dapat dibentuk menjadi seorang insan yang seimbang, baik dari segi akademik mahupun moralnya. Itulah apa yang terkandung dalam Falsafah Pendidikan Negara. Pembentukan sikap memerlukan didikan bukan sekadar arahan dan perintah. Dengan pemasangan CCTV di sekolah ia tidak ubah seperti menganggap pelajar-pelajar sekolah sebagai pekerja kilang atau lebih teruk lagi produk dalam kilang yang boleh diawasi melalui kamera CCTV dan monitor. Pengetua dan guru-guru hanyak duduk di dalam pejabat samabil memerhatikan monitor yang menayangkan pelbagai gambar daripada kamera yang berbeza. Itu kalau ada pemantau melalui CCTV.

 

Didikan di sekolah melibatkan sama bimbingan, nasihat, pemupukan nilai-nilai murni, semangat setia kawan, kepimpinan melalui teladan dan banyak lagi yang semuanya memerlukan sentuhan kemanusiaan atau persemukaan manusia semasa manusia. CCTV hanyalah alat bantuan dalam kawalan tetapi bukan pengganti kepada Pengetua, Guru Disiplin, Guru Kaunseling dan pengawal keselamatan.

 

Kalau pihak sekolah beranggapan pemasangan CCTV akan meringgankan kerja guru maka ia adalah satu kesilapan besar. Ini bermakna kita telah melepaskan tanggungjawab kita sebagai seorang guru dan kita telah menyerahkan penjagaan pelajar-pelajar kepada mesin dan robot.

 

Sedar atau tidak masyarakat pada hari ini banyak bergantung kepada CCTV sama ada secara langsung atau tidak. Ada pemimpin yang tidak turun padang tetapi memantau dari pejabat hawa dingin di atas kerusi berputar-putar. Pantauan terhad kepada beberapa monitor yang ada dan mana-mana monitor yand diplih secara rambang. Kadang-kadang pantauan tidak dilakukan langsung selagi tidak dipersoalkan oleh pihak media atau dibangkitkan dalam blog internet.

 

Ada pula penguatkuasa sekadar menunggu laporan untuk bertindak tetapi tidak mengambil inisiatif mencari jalan bagi mencegah sesuatu jenayah atau salah laku daripada berlaku. Pihak penguatkuasa sepatutnya lebih proaktif dalam usaha mencari jalan untuk mencegah dan bukannay menunggu masalah timbul barulah mencari jalan untuk menyelesaikan masalah.

 

Alangkah baiknya jika pihak penguatkuasa dapat bersikap seperti pencuri, perompak, perogol dan peragut yang sentiasa mencari jalan baru untuk melakukan jenayah. Maka pihak penguatkuasa boleh juga sentiasa mencari jalan dan ikhtiar untuk mencegah sebarang kemungkinan dan sentiasa bergerak selangkah lehih cepat daripada penjenayah, bukannya ketinggalan beberapa langkah di belakang penjenayah.

 

Pemasangan CCTV yang tidak dipantau sama seperti mata kita yang celik tetapi tidak nampak akan apa yang berlaku di sekeliling kita. Biarpun kepincangan, kemungkaran dan keruntuhan berlaku di hadapan kita, kita tidak mengambil tahu. Apa gunanya ada mata tetapi tidak nampak, ada telinga tetapi tidak dengar, ada mulut tetapi bercakap yang bukan-bukan macam orang gila.

Mengukur baju biarlah pada badan sendiri. Kalau ingin meniru biarlah meniru dengan bijaksana jangan menjadi pengikut babi buta.

Kalau berbelanja biarlah berpada-pada jangan boros mentang-mentang diamanahkan wang rakyat. Hutang akan tetap dituntut. Kalau belum dituntut ertinya masanya belum tiba.

Advertisements
Explore posts in the same categories: ICT, Ragam Kita

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: